![© daaynoslicencja: Creative Commons](/media/lib/17/1194950761_271158-0d44cebe4c82407678de06f71318335c.jpeg)
Starzenie skóry to nie grawitacja
13 listopada 2007, 10:38Cały czas słyszymy, także z ekranu telewizora, że za obwisanie skóry należy obwiniać grawitację. Tymczasem badacze z Centrum Medycznego Duke University zaobserwowali, że za przejawy starzenia się odpowiadają zmiany w strukturze kośćca twarzy. Niestety, u kobiet zachodzą one szybciej niż u mężczyzn...
![](/media/lib/51/biegnacy-miki-b69c7584b7343e9c6ce2866240c3dfdc.jpg)
Przyspieszanie bez wznoszenia
26 czerwca 2009, 08:57Kiedy samochód lub motocykl w krótkim czasie bardzo przyspiesza od zera, jego przednie koła lub koło mogą się unieść. By zapobiec temu zjawisku, wprowadzono odpowiednie rozwiązania konstrukcyjne. Okazuje się jednak, że z tym samym problemem muszą sobie radzić biegające zwierzęta, np. psy (Biology Letters).
![](/media/lib/82/mroczek-brunatny-aca2c056256529398d280a376ea65d36.jpg)
Podsłuchiwanie w celach edukacyjnych
12 września 2011, 08:37Młode mroczki brunatne (Eptesicus fuscus) uczą się polować, podsłuchując sonary innych osobników. Można więc powiedzieć, że trafiają na swego rodzaju obozy szkoleniowe.
![](/media/lib/174/n-cluster-7645e1e4513c71a169e504cb80059be7.jpg)
Zbliżenie na orbicie
24 września 2013, 12:21Od 2000 roku na orbicie Ziemi znajdują się cztery pracujące w zespole satelity Cluster. Teraz dwie z nich zbliżyły się na rekordowo małą odległość, dokonując niezwykle cennych szczegółowych pomiarów
![](/media/lib/239/n-widzenie-7a4d6e85606f20ad6273ad252c59191a.jpg)
Bakterie działają jak mikrogałki oczne
9 lutego 2016, 13:54Po ponad 300 latach dociekań naukowcom udało się wreszcie ustalić, w jaki sposób bakterie postrzegają świat. Zespół z Wielkiej Brytanii, Niemiec i Portugalii zauważył, że całe komórki bakteryjne spełniają funkcję mikroskopijnej gałki ocznej.
![](/media/lib/107/n-kon-8137d76672b44d6ec78bd9a8e8c9f155.jpg)
Kto jest szczęśliwy, ten częściej parska
12 lipca 2018, 11:21Konie więcej parskają, gdy dobrze się czują.
![](/media/lib/430/n-samiec-d3f679bfa77d1bf7bbaea49ccd62e128.jpg)
Biała żyrafa bezpieczniejsza dzięki nadajnikowi GPS
18 listopada 2020, 05:37Jeszcze całkiem niedawno w Kenii żyły aż 3 białe żyrafy z leucyzmem. W marcu br. świat obiegła jednak smutna wiadomość: kłusownicy zabili samicę i cielę (ciała w stanie zeszkieletowanym znaleziono w hrabstwie Garissa we wschodniej Kenii). Przeżył młody samiec, syn zabitej żyrafy. Ósmego listopada założono mu nadajnik GPS, dzięki któremu można śledzić jego położenie.
Mikrobiom jelitowy – charakterystyka, rola w organizmie, wykorzystanie w diagnostyce laboratoryjnej
25 maja 2023, 13:50W przewodzie pokarmowym człowieka żyją tryliony mikroorganizmów, nazwanych zbiorczo mikrobiomem jelitowym. W jego skład wchodzą między innymi bakterie, wirusy, grzyby oraz organizmy eukariotyczne. Te mikroorganizmy stanowią ponad 50% wszystkich komórek organizmu ludzkiego, a ich łączna waga u osoby dorosłej wynosi około 2 kilogramów. Kwaśne środowisko, obecność żółci i soku trzustkowego, a także silna perystaltyka ograniczają możliwości kolonizacyjne w obrębie żołądka i jelita cienkiego, dlatego w tych fragmentach przewodu pokarmowego obecność mikroorganizmów jest stosunkowo niewielka.
Amerykanie oślepiają kinowych piratów
20 czerwca 2006, 16:59W Stanach Zjednoczonych opracowano urządzenie, które uniemożliwi widzowi nagranie w kinie oglądanego filmu. Potrafi ono zlokalizować kamerę cyfrową i oślepić ją białym światłem tak, że całe nagranie staje się bezużyteczne.
![](/media/lib/30/holenderskie-sery-3edf9258b2a1cf1d8b8dc091dcdeb8a6.jpg)
Przeprojektowana gouda
24 czerwca 2008, 11:56Od kilku lat triumfy święci gastronomia molekularna. Zajmują się nią nie tylko szefowie kuchni. W telewizji pojawia się coraz więcej programów, dzięki którym również kucharz amator dowiaduje się, jak najlepiej usmażyć omlety, a jakie sztuczki pomogą przygotować smaczniejszy rosół. Simone Toelstede i Thomas Hofmann z Uniwersytetu w Münster postanowili z kolei rozszyfrować, jak skutecznie "przeprojektować" smak osławionego holenderskiego sera gouda.